Μέσω των δυνατοτήτων που δίνει η εφαρμογή πληροφορικής της 4ης ΥΠΕ που παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή σε γιατρούς των ΤΟΜΥ
Δυνατότητες καλύτερης προσφοράς υπηρεσιών αλλά και παρακολούθησης του ασθενή σε βάθος χρόνο δίνει η ηλεκτρονική εφαρμογή της 4ης ΥΠΕ, που θα χρησιμοποιούν τα στελέχη τα οποία εργάζονται στα μέχρι στιγμής λειτουργούντα ΤΟΜΥ Κομοτηνής, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Αυτό τονίστηκε σε ενημέρωση για τις Ιατρικές και Διοικητικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές της 4ης Υ.ΠΕ. προς τους γιατρούς και τους εργαζόμενους των ΤΟΜΥ Περιφέρειας που βρέθηκαν στην Κομοτηνή το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου.
Όπως τόνισε ο διευθυντής πληροφορικής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Θεοδόσιος Λόζος, η ενημέρωση αφορούσε τις εφαρμογές πληροφορικής που θα δουλεύουν οι ΤΟΜΥ, με επίδειξη του πώς κλείνουν ένα ραντεβού οι ασθενείς, αλλά και τον ιατρικό φάκελο τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι γιατροί.
Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί ο ασθενής να κλείνει τα ραντεβού του και όταν προσέρχεται θα ενημερώνει τη γραμματεία, θα το βλέπει ταυτόχρονα και ο γιατρός, και θα καταχωρεί τις όποιες ενέργειες κάνει, όπως εξετάσεις, συνταγογράφηση ή παραπεμπτικά. Παράλληλα οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν διαχρονικά ό,τι έχει να κάνει με το φάκελο του ασθενή. Έτσι σε όποια ΤΟΜΥ ή κέντρο υγείας πηγαίνει ο ασθενής, οι γιατροί που είναι συνδεδεμένοι με αυτές τις εφαρμογές θα μπορούν να βλέπουν τα εν λόγω στοιχεία, πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς.
Το πρόγραμμα και η διασύνδεση αυτή τη στιγμή υφίσταται μόνο στην 4η ΥΠΕ, όμως ο κ. Λόζος διαβεβαίωσε πως υπάρχουν οι ενημερώσεις και τα προγράμματα είναι ανοιχτά να διαλειτουργήσουν με αυτά του Υπουργείου και των άλλων Υγειονομικών Περιφερειών, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα λειτουργεί μέσω προγράμματος περιήγησης και είναι όσο πιο απλό μπορούσαν να το κάνουν, με τις απαραίτητες διαβαθμίσεις, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
«Πιστεύουμε ότι είναι κάτι πρωτοποριακό, έτσι όπως έχει στηθεί, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε και κάτι στον πολίτη και στον γιατρό» σημείωσε, τονίζοντας πως με την πάροδο του χρόνου, όσο θα αυξάνονται οι ασθενείς και οι καταχωρήσεις, θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός δεδομένων ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τη λειτουργία των ιατρείων, πού μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα και τι ανάγκες υπάρχουν.